Judas Priest – ”metalgudarna”

Judas Priest bildades år 1969 i Birmingham i England, och tillhör således samma ”generation” som Deep Purple, Black Sabbath och Led Zeppelin. Judas Priest har liksom dessa band haft stort inflytande på heavy metal-genren, vilket har medfört att de fått smeknamnet ”The Metal Gods”. Till skillnad från dessa tre band, som brukar räknas som de som lade grunden för heavy metal som genre, kom dock Judas Priest mest inflytelserika period senare under deras karriär, närmare bestämt i mitten av 1970-talet och början av 1980-talet (varav det senare var bandets verkliga storhetsperiod). Det Judas Priest framförallt gjorde var att ta bort många av de bluesinslag som tidigare levt kvar i genren, vilket skapade en ny typ av heavy metal. Dessutom bidrog de till att introducera modet med nitar och läder till genren, då de använde sig av scenkläder som hämtat inspiration från S&M-scenen. Detta, i kombination med det enklare sound som de antog på sitt album från 1980, British Steel, var uppenbarligen receptet på framgång, och sedan de slog igenom stort har Judas Priest sålt mer än 50 miljoner album över hela världen.

Bandet bildades efter att ett tidigare band med namnet Judas Priest hade upplösts. En av medlemmarna i det bandet, Al Atkins (som var den som dragit ihop medlemmarna till det förra bandet) slog sig då ihop med Kenny Downing, Ian Hill och John Ellis, och tog över namnet (som kom från Bob Dylans låt ”The Ballad of Frankie Lee and Judas Priest”. De började spela tillsammans i Atkins svärmors hus i Stone Cross, och hade sin första gemensamma spelning år 1971. Av dessa ursprungliga medlemmar har Downing och Ian Hill, samt Glenn Tipton som tillkom senare, medverkat på samtliga av gruppens album.

Även om Judas Priest och de andra heavy metal-banden från deras era sågs som rebeller av det övriga samhället, har hårdrock och metal sedan dess blivit betydligt mindre stigmatiserat. Man bör visserligen inte gå till en arbetsintervju iförd jeansväst och band-t-shirt idag heller, men man möter sannolikt mycket färre eller inga fördomar om man exempelvis har långt hår eller tatueringar. På det sättet har samhället blivit mer progressivt. Om du vill använda dig av en förmedlingstjänst som verkligen är progressiv och ser till framtiden när du letar jobb, ska du använda dig av Netjobs. Då kommer du att kunna hitta ditt drömjobb, oavsett vad du har för klädsmak eller musiksmak.

Judas Priest blev ändå mer accepterade än många andra rockband för sin era, vilket sannolikt till viss del hade att göra med att deras låtar var anpassade för att passa mer popinriktad radio. Detta var troligen även en bidragande orsak till deras stora genombrott, som kom med albumet British Steel. Där fanns några av Judas Priests största hits, som ”Breakin’ the Law” och ”Living After Midnight”.

Den verkliga storhetsperioden för Judas Priest var dock över mot mitten av 1980-talet, då den nya genren thrash metal började breda ut sig. De lever dock kvar än idag som ett av de mest inflytelserika metalbanden genom tiderna.

smarter