Deep Purple

Deep Purple tillhör en generation brittiska hårdrocksband som i slutet av 1960-talet och början av 1970-talet lade grunden för det som skulle komma att bli hårdrock. Andra band som kan nämnas i samma sammanhang är Black Sabbath och Led Zeppelin, och samtliga dessa tre band har idag en ikonisk status inom hårdrocken.

Deep Purple bildades år 1968 i Hertford i England. De ursprungliga medlemmarna i bandet var Jon Lord, Ritchie Blackmore, Nick Simper, Rod Evans och Ian Paice. De två förstnämnda rekryterades ursprungligen till vad som skulle vara en slags supergrupp, där musikerna kom och gick som i en rondell – därför skulle gruppen heta Roundabout. Initiativtagaren till detta fick dock lämna gruppen, och Lord och Blackmore fortsatte med rekryteringen på egen hand.

Dessa medlemmar började spela tillsammans, fortfarande under namnet Roundabout, och gjorde till och med en turné i Danmark och Sverige med detta namn, men kort därefter föreslog Blackmore namnet Deep Purple, som var hans mormors favoritlåt.

Denna banduppsättning hann spela in hela tre studioalbum tillsammans, som blev måttligt framgångsrika. Bland dessa fanns gruppens debutalbum, Shades of Deep Purple, där singeln ”Hush” fanns med. Det albumet kom år 1968. Det var dock inte förrän gruppen hade bytt ut några medlemmar och riktat in sig på en lite tyngre musikstil som det verkliga genombrottet skulle komma. Det första studioalbumet med de nya medlemmarna kom ut år 1970, och detta album, Deep Purple In Rock, kan tillsammans med Black Sabbaths Paranoid och Led Zeppelins Led Zeppelin II sägas ha etablerat genren heavy metal. Det var också nu som Deep Purple släppte singeln ”Black Night”, och med den fick de för första gången en topp 10-placering på listorna i Storbritannien. Nu började bandet också särskilja sig musikaliskt och få ett eget sound, bland annat genom de inslag av barockmusik de hade i sina låtar, vilket varken Black Sabbath eller Led Zeppelin hade på den tiden. Barockinfluenserna märktes tydligast genom de ”dueller” mellan orgel och elgitarr som förekommer i många av bandets låtar, till exempel i ”Lazy” och ”Highway Star”. Orgeln är överhuvudtaget mer närvarande i Deep Purples musik än i många andra hårdrocksgruppers.

Den uppsättning medlemmar som skapade dessa framgångar för bandet brukar kallas Mark II, och är den kommersiellt mest framgångsrika medlemsuppsättningen. De olika medlemsbytena mellan 1968 och 1976 i bandet brukar kallas Mark I, Mark II, Mark III och Mark IV. Av Mark II är tre medlemmar fortfarande med i bandet idag: Ian Gillan, Roger Glover och Ian Paice. Deep Purple hade ett långt uppehåll mellan 1976 och 1984, men gjorde sedan comeback och är aktiva än idag: så sent som i november 2017 hade bandet en spelning i Stockholm.

Om du själv drömmer om att bilda ett rockband som blir lika framgångsrikt som Deep Purple, men inte riktigt vågar ta steget att satsa på musiken fullt ut, kan det vara bra att veta att du tack vare Frilans finans kan fakturera utan företag. Det betyder att du kan behålla ditt tidigare jobb och prova hur det går med musiken, utan att behöva binda upp dig för mycket.

smarter