Glam Metal under 80-talet

 

Under -80-talet växte en ny genre fram ur heavy metal, nämligen glam metel. Många minns 80-talet som en era fylld av starka färger och permanentat hår. Musiken var inget undantag och glam rock blev därför även kallat för pudelrock. Glam metal nådde ut till en större publik.

Här blandades hårda och enkla riff med poppiga melodier. Det blev även inne med att alla band skulle släppa en skiva med powerballads. Det var mycket i kommersiellt syfte, då de var mer TV och radiovänliga, och skulle leda till större försäljning. Det gjorde även att dessa grupper blev mer lättillgängliga för publiken än övriga heavy metalgenrer under samma period.

Genren kom även att kallas för popmetal, cock rock, hair metal och sleaze. Det som kännetecknade dessa band var tajta kläder, mycket smink, glitter och glamour samt tuperat hår.

Några band som växte fram ur denna genre var Kiss, Europe och Twisted Sister. De sistnämnda är ett band som verkligen kändes igen på den hårda sminkningen och kläder blandade i lysande rosa och svart. De glöms tyvärr ofta bort då man talar om denna genre, då de inte var populära så länge.

smarter