Deep Purple – några av de största under 70-talet

 

Detta hårdrocksband bildades i Hertford i England 1968. Tillsammans med grupperna Led Zeppelin och Black Sabbath räknas det som ett av de största banden inom hårdrocken under 70-talet. Man kan säga att dessa tre band har lagt grunden till stilen. Mycket inspirerade av både Cream och Jimi Hendrix.

Bandet bildades genom att Chris Curtis (trummis) kontaktade affärsmannen Tony Edwards, som han ville ha som manager för bandet Roundabout som Chris höll på att starta upp. Tanken med den gruppen var att det skulle vara en supergrupp som medlemmarna kom och gick i, precis som en musikalisk rondell. Tony gillade idén och tillsammans med John Coletta och Ron Hire finansierades satsningen. Den första att rekrytera var organisten Jon Lord, som var klassiskt skolad och hade spelat med Artwoods tidigare. Ritchie Blackmore anslöt sig strax därefter till bandet via en audition. Dock fick Curtis sluta för att han hade ett väldigt oberäkneligt beteende. Blackmore och Lord var trots detta entusiastiska och fler bandmedlemmar värvades. De höll en audition i jakt på en sångare och en trummis. Bland andra kom Rod Evans dit med sin trummis vid namn Ian Paice, och efter deras framförande var bandet komplett.

I mars 1968 började bandet spela på allvar och efter en kortare turné i april i Sverige och Danmark bestämde de sig för att byta namn, vilket blev Blackmores förslag Deep Purple.

I början spelades det progressiv rock, men 1970 bytte de till hårdrock. De listades 1975 i Guiness Rekordbok med rekordet “världens mest högljudda band”. Det var efter de hade haft en konsert i London 1972 på Rainbow Theatre.

bandet har nått stora framgångar genom åren. Även idag har gruppen många fans.

smarter