Black Sabbath – Skandal och succé i ett

 

Det brittiska heavy metalbandet Black Sabbath bildades 1968 i Birmingham. De var ett av de mest framgångsrika banden i början av 70-talet. De betraktas än i dag som stora pionjärer samt grundare av Heavy Metal. Bandet kritiserades hårt i början, och de blev snabbt kända för sina ockulta influenser i texterna och användandet av magiska symboler.

Grunden till Black Sabbath lades i ett industriföretag i Birmingham vid namn Aston, men då under namnet Polka Tulk. De bytte samma år namnet till Earth, men upptäckte att det redan var taget och enades om att kallas Black Sabbath istället.

Ursprungsuppsättningen av bandet bestod av Ozzy Osbourne, Tony Loomis, Geezer Butler och Bill Ward. Bandmedlemmarna har bytts genom åren, men trogna fans har ändå hållt fast vid gruppen.

Många anser att det var Ozzy vars speciella röst som gjorde mycket för det speciella ljudet som gruppen blev känd för, men det finns de som föredrar åren då James Dio sjöng. Att Ozzy byttes ut var till stor del på grund av hans stora alkoholmissbruk. Han kom tillbaka flera gånger och är den senaste sångaren i bandet.

Black Sabbath blev år 2006 invalda till Rock and Roll Hall of Fame.

smarter