Led Zeppelin – en pionjär inom Heavy Metal

 

Detta brittiska rockband bildades i september 1968. Led Zeppelin blandade in blues, folkmusik, österländska klanger och rockmusik i sina alster, vilket gav ett lite nyare sound. De slog igenom med låten “Whole Lotta Love” 1969.

En av frontfigurerna, Jimmy Page, spelade i bandet The Yardbirds under 1966-69. Då spelade han mest bas, men bytte över till gitarr senare. Han var redan innan Yardbirds en ledande studiomusiker i Storbritannien. Även John Paul Jones hade etablerat sig som studiomusiker när han träffade Jimmy år 1968. Då var redan Jimmy medveten om vilket kapacitet Jones besatt som musiker. John Bonham och Robert Plant hade spelat i en grupp från Birmingham, Band of Joy.

Dessa fyra musikaliska snillen bildade tillsammans Led Zeppelin, som först fick namnet The New Yardbirds. Det berodde dock på att när Yardbirds splittrades hade de fortfarande kontrakterade spelningar kvar. Bandet New Yardbirds åkte till Sverige och gjorde fem spelningar under hösten 1968.

Peter Grant är inte att förglömma. Han var en mycket viktig person då Led Zeppelin bildades. Han var managern, och hade även varit det för Yardbirds, vilket innebar att han alltså kände Jimmy Page sedan tidigare.

Tyvärr splittrades Led Zeppelin efter att trummisen John Bonham avled 1980, den 25:e september. Man hade tillfälliga återföreningar 1985, 1988 och 1995. 1985 för Live Aid och 1988 för Atlantic Records 40-årsjubileum, samt 1995 för Hall of Fame. De var alltid med andra musiker och de gick aldrig under gruppens namn Led Zeppelin.

År 2007, närmare bestämt den 10:e december, höll bandet en officiell spelning, hittills den enda sedan 1980. Det var på O2-arenen i London, där en gala hölls för Ahmet Ertegün. Detta var alltså en minneskonsert för skivbolaget Atlantic Records’ grundare.

Om du vill veta mer om bandet, eller köpa deras skivor, har gruppen en officiell hemsida som man kan besöka.

En av de största hitsen genom tiderna kom från denna grupp, nämligen “Stairway to Heaven”. Denna låt har blivit både mytomspunnen och hyllad. Det började cirkulera rykten om att låten var en hyllning till Satan, och att man kunde höra vissa “bevisande ord” om det i låten. Dock var du tvungen att spela låten baklänges för att kunna utröna detta. Huruvida det stämmer eller inte, det kan debatteras i evigheter. Det man kan fastslå är att låten i sig är ett sant mästerverk.

smarter