Iron Maiden

Iron Maiden, måste man hävda, är ett av de mest framgångsrika och inflytelserika hårdrocksbanden genom tiderna. Just nu är de ute på turné igen efter att ha släppt sitt 16:e studioalbum 2015. Det är det brittiska bandets 25:e turné och 2013 passerade de över 2000 spelade konserter sedan starten 1975. Det var basisten och låtskrivaren Steve Harris som startade gruppen på Juldagen 1975 i London. Bandet ses som en av pionjärerna inom “the new wave” i brittisk hårdrock.

Efter lite olika konstellationer i gruppen under de första åren och t.o.m. en bandupplösning under 1978 kom bandet att få fastare former. Steve Harris på bas och Dave Murray på gitarr är de som varit med längst, och de spelar på bandets samtliga album. Adrian Smith på gitarr spelade med bandet mellan 1980-1990, och sen igen från 1999. Bruce Dickinson var sångare mellan 1981-1993 och sen igen från 1999. Bandet består också av trummisen Nicko McBrain från 1982 och gitarristen Janick Gers från 1990. Bandet har släppt 38 album sedan starten.

Bandet har sålt över 100 miljoner album sedan starten. Så de har förmodligen inte några ekonomiska problem. Skulle de behöva rådgivning kan de ju alltid vända sig till Ekonomisy.se för tips. I början av 1980-talet slog de igenom stort i England, trots att de nästan inte fick någon speltid i radion. De släppte ett nytt studioalbum varje år mellan 1980-1984. De började tidigt med ett omfattande turnerande, vilket byggde upp deras publik på båda sidor av Atlanten. Deras tredje studioalbum heter “The Number of the Beast” och bilden på konvolutet till plattan visar deras maskot Eddie som styr Satan som en marionett. Denna bild plus namnet på albumet ledde till att ultrakristna grupper i USA utnämnde Iron Maiden till satanister. Dessa grupper uppmanade folk till att förstöra skivorna, och det skedde omfattande bränningar eller krossande av vinylerna. Bandets manager Rod Smallwood har sagt att dessa aktioner bara ledde till att bandet fick ännu mera publicitet. Det var inte bara i USA som bandet stötte på motstånd. I Chile 1992 hindrades gruppen från att uppträda av en ilsken mob. Under senare år har dock Latinamerika tagit till sig bandet med hull och hår och för varje turné lägger bandet till nya länder i regionen på sin turnéplan.

Under de första konserterna 1976 hade bandet ett huvud i papiermâché på scenen som sprutade rödfärg ur munnen. De kallade huvudet för “The Head”, vilket på deras londondialekt lät som “The Ed”. Senare inför deras första skivsläpp anlitades konstnären Derek Riggs för att formge konvolutet. Han skapade den zombieliknande figuren och maskoten Eddie, med de vilt stirrande ögonen, som allt sedan dess är gruppens maskot och kännetecken. Eddie har uppmärksammats som den mest kända hårdrockssymbolen som finns. Han förekommer på det mesta som Iron Maiden marknadsför som T-shirts, posters och på deras eget ölmärke. Under senare turnéer har bandet leasat ett stort Boeing-plan som Bruce Dickinson själv har spakat. Han är förutom att vara en av hårdrocksvärldens bästa sångare även trafikpilot.

smarter